Jak naprawić źle doprawioną potrawę

Każdemu zdarzyło się kiedyś przygotować obiad, którego nie dało się zjeść. Czasem doda się za dużo soli lub innych przypraw lub zapomni o jakimś ważnym składniku. Tego typu dania nie wywołują uśmiechu na twarzy. Jednak jest wiele sposobów, aby takie jedzenie naprawić. Trzeba tylko wiedzieć jak.

Dobrze dobrane dodatki

Czasem niedoprawione mięso czy sałatkę możemy sprawnie naprawić inną częścią dania. Mogą to być ziemniaki czy sos. Ziemniaki możemy doprawić ziołami tak, aby jedzone razem z mięsem stanowiły zgrabną całość. Jednak o wiele lepszym sposobem jest podanie sosu do posiłku. Jedną z najprostszych i najszybszych opcji jest podanie ketchupu. Smak pomidorów skutecznie poprawi każdą potrawę od mięsa po sałatki. Jednak jeśli chcemy dodać jakiś bardziej wymyślny sos to możemy podać domowy dip barbecue czy tysiąca wysp. Z pewnością zachwycą one naszych domowników i skutecznie poprawią smak niejednej potrawy.

Poprawianie podczas gotowania

Jeśli zauważymy, że smak potrawy jest gorszy już w trakcie gotowania, to podejmijmy się jej poprawienia. Będzie to o wiele prostsze i skuteczniejsze. W przypadku niedoprawionego dania możemy to błyskawicznie naprawić dodając soli, sosu sojowego czy ziół. Przez to ominie nas przygotowywanie szeregu dodatków, aby ukryć tę pomyłkę. Jednak o wiele trudniej jest poprawić dodanie zbyt dużej ilości przypraw, a w szczególności soli. Ale i na takie wpadki są sposoby. Jeśli przesoliliśmy zupę to możemy do niej dodać albo surowe białko jaka, albo surowego ziemniaka. Wyciągną one sól z potrawy bez większych zmian smakowych. I oba te składniki możemy wyjąć przed podaniem potrawy. Innym sposobem na pozbycie się za słonego posmaku jest wyrównanie go innymi smakami. Przykładowo dodaniem miodu czy soku z cytryny. Kwaśność lub słodkość może wyrównać uczucie nadmiernego zasolenia potrawy. Tylko trzeba to robić z wyczuciem, aby żaden z tych smaków nie zdominował dania.

Podsumowując, naprawianie naszych dzieł kulinarnych nie musi być czymś strasznym. Zwykłe dodanie sosu czy dipu może wiele zmienić. Tak samo jak użycie jednego ze sposobów naszych babć na odsolenie potrawy. To z pewnością uchroni nas przed wyrzucaniem niezjadliwego posiłku.

Jedna myśl na temat “Jak naprawić źle doprawioną potrawę

  • 8 września 2020 o 10:41
    Permalink

    O białku jajka nie słyszałam, ale ziemniak nie raz uratował przesoloną potrawę!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *