Sosy na każdą okazję

Szykując szybki obiad, kolację czy nawet śniadanie, coraz więcej Polaków pragnie urozmaicić swój posiłek. Coraz częściej stosujemy różnego rodzaju sosy, żeby wzbogacić swój jadłospis. Najpopularniejsze sosy takie jak ketchup czy musztarda, dają wiele możliwości jeśli chodzi o urozmaicanie dań. Oto kilka rad jak używać ich w codziennym gotowaniu.

Godny zastępca pomidorów

Chcąc znaleźć sposób na przygotowanie szybkiego obiadu warto zastanowić się nad użyciem ketchupu. Z jego użyciem można zrobić wiele smacznych dań. Ketchup można użyć jako podstawę sosu do makaronu czy marynaty do mięsa. Jest on już wstępnie doprawiony, więc nie musimy martwić się o dodatkowe przyprawianie. Mając do wyboru wiele rodzajów ketchupu możemy używać tego, który najbardziej nam odpowiada i jednocześnie pasuje do danej potrawy. W końcu sos meksykański nie pasuje do dań w stylu azjatyckim czy marokańskim, a użycie ketchupu już doprawionego w danym stylu pozwala na ograniczenie czasu spędzonego w kuchni nad przygotowywaniem obiadu.

Musztarda do obiadu

Mając dosyć sosu pomidorowego możemy użyć także musztardy, jako bazy marynaty czy sosu. Przede wszystkim z musztardy możemy wykonać sos musztardowy do mięs, ale także musztarda w połączeniu z jogurtem czy miodem stanowi pyszną podstawę marynaty do mięs. Polędwiczki wołowe czy nawet kurczak idealnie współpracują z musztardą, gdyż ta sprawia, że mięso jest bardziej kruche. Dodatkowo chcąc uzyskać odpowiedni smak sosu czy potrawy można dobrać odpowiedni typ musztardy. Zróżnicowanie w ich smaku wynika w dużym stopniu od odmiany użytej gorczycy, jej ziarnistości jak i ilości użytego octu, który łagodzi ostrość gorczycy.

Sosy popularne na całym świecie

Oprócz ketchupu i majonezu sosy tworzone są z najróżniejszych przepisów i składników. Sos decyduje o charakterze potrawy i często to on jest kwintesencją całego dnia. Do jednych z najpopularniejszych sosów trzeba zaliczyć sos winegret, który podbija smak sałatek. Łączy w sobie ocet lub soki z cytrusów, a także oliwę czy olej oraz przyprawy. 

Najprostszy, a zarazem jeden ze słynniejszych sosów powstaje dzięki połączeniu mąki, mleka i masła wraz z przyprawami. Beszamel, bo o nim tutaj mowa, to sos podawany na gorąco i pasuje do wielu dań. Innym z popularniejszych sosów jest sos holenderski, który świetnie nadaje się do szparagów oraz ryb. Sos holenderski powstaje na bazie żółtka jaja, wymieszanego z sokiem z cytryny, wodą, masłem, białym winem, solą oraz białym pieprzem. 

Królem sosów jest też ten, który pochodzi ze Wschodu – a dokładniej z Azji. Sos słodko-kwaśny podbił serca wielu kucharzy, którzy wykorzystują go w zasadzie do każdych dań. Mięsne czy warzywne – sos słodko-kwaśny pasuje do każdego dania, nadając im niepowtarzalnego smaku.

Jak widać sosy takie jak ketchup czy musztarda mogą być czymś więcej, niż dodatkiem do kanapek. Wystarczy pomyśleć, gdzie ich użyć i jak mogą urozmaicić zwykłe dania z ziemniaków, makaronu czy ryżu. Szczególnie pomocny jest w takich wypadkach ketchup. Za to do mięs i sałatek musztarda dodaje pazura i ostrzejszego posmaku. Jeśli zaś poszukujemy innych sosów do wykorzystania w potrawach, warto sięgnąć po te najpopularniejsze, które sprawdzą się w każdej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *