Zdrowie organizmu zimą

Zima to czas w roku, w którym u dużej części osób, przez niskie temperatury, zwiększa się łaknienie. Jemy więcej, potrzebujemy więcej snu, nasz organizm szybciej się męczy. Menu poszerzamy o tłuste posiłki, czasem nawet fast – foody, w efekcie przybieramy na wadze. Ten mroźny czas dla organizmu jest wielką próbą, dlatego odpowiednio powinniśmy zadbać o swoją odporność.


Dlaczego tyjemy na zimę?

Odwieczną bolączką wszystkich jest przybrany kilogram lub dwa na zimę. Jest to jednak naturalny proces, który odkryto zupełnie przez przypadek robiąc badania związane z leczeniem cukrzycy typu 1. Komórki tłuszczowe, które wystawione są na promienie słoneczne kurczą się. Zimą brakuje dostępu do światła. Słońce schowane jest za śniegowymi chmurą, a jego promienie nie docierają do nas. Brak słońca jest także ściśle związany z obniżonym poziomem serotoniny, tzw. „hormonem szczęścia”. Zimą spada także poziom beta – endorfiny i dopaminy. Braki tych hormonów powodują uczucie zmęczenie, napięcia, lęku, zaburzenia koncentracji, wolniej reagujemy na bodźce zewnętrzne, a także zwiększa się nasze łaknienie. Dodatkowo serotonina odpowiada za temperaturę naszego ciała oraz ciśnienia krwi. Skóra wytwarza za mało witaminy D, która reguluje poziom insuliny i obniża poziom złego cholesterolu. Do tego wszystkiego dochodzi nadmiar melatoniny, która powoduje u nas rozespanie, ponieważ jej poziom rośnie, kiedy robi się ciemno. Zimą dzieje się to dosyć szybko, dlatego dopada nas senność dosyć wcześnie. W połączeniu tych wszystkich faktów odpowiedź nasuwa się sama. Nasz organizm potrzebuje więcej energii, którą pozyskać może z jedzenia, dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta na zimę.

Zdrowa dieta na odporność

Dieta podczas każdej pory roku, to podstawa. Odpowiednie odżywianie stanowi bazę zdrowia. Mądrzy twierdzą, że jelita to nasz drugi mózg, dlatego utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej i dostarczanie organizmowi składników, których potrzebuje w danym momencie jest tak istotne. Podwyższony poziom wilgoci, niskie temperatury i wiatr, to idealne warunki dla bakterii i wirusów które szybko wykorzystają obniżoną odporność naszego układu immunologicznego. Bardzo dobrą zasadą zdrowej diety, znaną od dziada pradziada, jest jedzenie zgodne z porami roku. Tak zwane jedzenie sezonowe. Nie dość, że jest to sposób korzystny dla naszego portfela, to w pełni zgodny z naszym genetycznym przystosowaniem, związanym z konkretną płaszczyzną geograficzną. Ważne jest aby zimą zadbać o spożywanie w dużej mierze ciepłych posiłków oraz napojów. Patrząc na karty historii zauważyć można, że w dieta w okresie zimowym składała się głównie z zup, długo gotowanych lub pieczonych dań oraz rozgrzewających przypraw. Warzywa jedzono tylko pieczone lub gotowane, nikt nie porywał się na jedzenie owoców czy surowych warzyw. Produkty w diecie podzielić można na te wychładzające i ogrzewające.
Wychładzające produkty w diecie:

  • nabiał (kefir, śmietana, jogurty, twarogi)
  • cukier i słodycze
  • kwaśne produkty
  • owoce (szczególnie banany, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki) i warzywa
  • soki
  • kurczak, wieprzowina
  • biały ryż
  • biała mąka
  • Rozgrzewające produkty w diecie:
  • gotowane i duszone warzywa (por, cebula, czosnek, ziemniaki, marchew, dynia, bataty)
  • warzywa strączkowe (fasola, groch)
  • wołowina, jagnięcina i baranina

Dieta na wzmocnienie odporności – przyprawy!

Bardzo istotnymi dodatkami, którymi powinna być urozmaicona dieta na odporność są przyprawy. Można dorzucić je do posiłków, ale także do herbat czy ciepłych napojów. Dodając je możemy rozgrzać nawet wychładzające potrawy! Najlepszymi rozgrzewaczami są:

  • cynamon
  • kardamon
  • imbir
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kminek
  • anyż
  • chilli
  • kolendra
  • kozieradka
  • czarnuszka
  • ziele angielskie
  • goździki

Innym ważnym dodatkiem do naszej zimowej codzienności powinna być suplementacja witaminy C, która wzmacnia nasz organizm. Można wspomóc się też zażywając czystek, który działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, a także przeciwgrzybiczo. Mocno wspiera nasz układ immunologiczny i poprawia odporność. Nie można zapominać też o cudownych właściwościach miodu! Zdrowa dieta zimą to podstawa, ale nigdy nie można zapominać też o aktywności fizycznej, która podbudowuje nasz organizm i zwiększa kondycje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *