Urozmaicaj swoje posiłki z ketchupem
Na polskim rynku sosów jest wiele producentów. Mnogość marek jak i smaków sprawia, że trudno wybrać produkt idealny. Coraz ciekawsze sposoby na używanie sosów pomidorowych sprawia, że szukamy urozmaiconych wersji klasycznego ketchupu. Ostre, łagodne, z dodatkami przypraw. Na sklepowych półkach możemy znaleźć bardzo różnorodne odmiany ketchupu.
Znajdź dodatki do szybkiego jedzenia
Kiedy patrzymy na ofertę sosów, nie sposób nie zauważyć sekcji z sosami dedykowanymi do fast foodów. Znajdziemy tutaj sosy do hot dogów lub pizzy. Mieszanka przypraw w każdym z nich jest dostosowana do wybranego dania. Przykładowo, sos do hot dogów jest wyważoną mieszanką musztardy, ketchupu oraz majonezu. Będzie on też pasować do innych dań typu fast food. Pozwoli on na szybkie doprawienie kolacji czy obiadu. Patrząc na ketchup dedykowany do pizzy, zauważymy jak wiele różnorodnych ziół zostało użytych do tej kompozycji. Z pewnością będzie także pasował do innych dań w stylu włoskim, takich jak chociażby bruschetty czy piady. Ketchup idealnie nadaje się także jako dodatek do sosów. Sos boloński z dodatkiem ketchupu da zupełnie nowy, inny smak, który uzupełnia tę potrawę.
Poczuj ostrość i nowy wymiar smaku
Wśród rozmaitych rodzajów ketchupu znajdziemy także produkty z bardziej orientalną mieszanką przypraw. Przykładem może być ketchup do kebabu. Mieszanka kminu rzymskiego, kurkumy i gałki muszkatołowej dodaje niesamowitego smaku nawet zwykłym kanapkom. Jest to idealny sos dla wielbicieli kuchni prosto z orientalnego Bliskiego Wschodu. Jednak kiedy takie połączenia smaków nie są nam bliskie, to są także sosy skupiające się bardziej na ostrości, niż mieszankach przeróżnych przypraw. Oczywiście ketchup pikantny ma także wiele odmian. Dla fanów boczku jest ketchup grillowy zawierający posmak prażonego boczku. A dla wielbicieli kapsaicyny są także super ostre ketchupy z dodatkiem ostrej papryki czy pieprzu cayenne. Pokona on każdą mdłą potrawę i będzie świetną bazą na sos dla jednogarnkowych potraw.
Właściwości ketchupu
Jeśli ketchup jest dobrej jakości, pozbawiony substancji chemicznych i polepszaczy smaków, wykonany z dużej ilości pomidorów, posiada wiele składników odżywczych. Ketchup to źródło minerałów takich jak: cynk, fluor, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód i wapń. Dodatkowo ketchup zawiera wiele ważnych witamin: A, witaminy z grupy B, C, E i K. Oprócz minerałów i witamin w ketchupie znajdziemy białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik i cukier. Ketchup to bardzo dobre źródło beta-karotenu i w dawnych czasach był nawet uznawany za lekarstwo.
Ketchup jest tak zdrowy, ponieważ pomidory są jednym z niewielu warzyw, które po obróbce termicznej nie tracą swoich cennych właściwości, a wręcz przeciwnie, zyskują je. Likopen zawarty w pomidorach po obróbce termicznej jest lepiej przyswajalny przez organizm człowieka i jest go więcej, niż w świeżych pomidorach.
Czy ketchup jest nudnym sosem? Może kiedyś nim był. Teraz na rynku oferta tego rodzaju produktów jest bardzo szeroka. Zaczyna się od klasycznego ketchupu łagodnego, a kończy na sosach do wybranych potraw takich jak pizza czy potrawy z grilla.