Proste dania z ziemniaków – 7 szybkich przepisów

Ziemniaki goszczą na naszych stołach od XVI w. Podstawowy element każdego niedzielnego obiadu. Dodatek podawany z kotletem, gulaszem, jajkiem sadzonym czy pieczonym kurczakiem. Uwielbiany przez większość z nas w postaci frytek czy chipsów ziemniaczanych. Co prawda nie jest to zbyt dietetyczny składnik, ale w dalszym ciągu pozostaje jednym z najchętniej używanych warzyw. Czy to jako obowiązkowa część dania, czy to jako grzeszna przyjemność w postaci przekąski.

Co można zrobić z ziemniaków na szybko?

Nie będziemy Was tu zanudzać historią ziemniaka czy jego pochodzeniem, bo nie po to tu jesteście. Chcecie pomysłów na proste dania z ziemniakami i to otrzymacie. No to jedziemy.
Jedną z najlepszych i najłatwiejszych potraw, jakie można przyrządzić z ziemniaków, są wszelkiego rodzaju zapiekanki. I nie muszą być one przeładowane ciężkimi składnikami jak smażona cebula, kiełbasa czy ser żółty. Może to być bardzo proste danie z kilku składników. Na przykład: ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki ułożone warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą kolejną warstwę smarujemy sosem z rozpuszczonego masła, czosnku i ulubionych przez nas ziół. Całość pieczemy bez przykrycia w piekarniku w temperaturze 180o około godziny. 20 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy pokrojonym w kosteczkę boczkiem. Nieco ponad godzina i pyszne danie gotowe!
Drugie proste danie z ziemniaków to ziemniaki z gzikiem. Ziemniaki myjemy i gotujemy (bez krojenia), w tym czasie przygotowujemy gzik: twaróg i śmietanę mieszamy z cebulą lub szczypiorkiem, przyprawiamy do smaku. Ziemniaki po ugotowaniu przekrajamy na pół, połówki smarujemy gzikiem. Możemy dorzucić do tego jakieś świeże zioła (wedle uznania, może to być mięta, natka pietruszki lub bazylia) albo położyć na to plasterek uprażonego boczku.
Wspomnieliśmy wyżej o chipsach. Dlaczego nie zrobić ich samemu? W pół godziny możemy mieć przepyszne chipsy w 100% z ziemniaków i do tego w wybranym przez nas smaku. Ziemniaki pocięte w cieniutkie plasterki wrzucamy do miski, polewamy niewielką ilością oleju i mieszamy dokładnie. Przyprawiamy według własnego uznania i pieczemy w piekarniku lub air-fryerze (zwanym u nas w kraju frytkownicą beztłuszczową, chociaż można w nim przyrządzić dużo więcej różnych potraw niż tylko frytki) przez około 15-20 minut. Do tego przygotowujemy swój ulubiony sos (na przykład pikantna salsa paprykowo – pomidorowa, jogurtowy sos ziołowy lub czosnkowy) i pyszna przekąska na wieczór ze znajomymi gotowa.
Kolejne bardzo proste danie z ziemniaków to sałatka. A konkretniej sałatka z warzywami i rybą. Ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę gotujemy, w misce mieszamy z pokrojoną drobno cebulą i groszkiem. Reszta składników zależy od doboru ryby. Jeśli zdecydujemy się na filet śledziowy, to dodajemy też ogórek kiszony i majonez. Ale jeśli chcemy wykorzystać na przykład wędzonego łososia czy tuńczyka to użyjmy delikatniejszych dodatków, jak na przykład fasolka szparagowa czy groszek cukrowy i do tego delikatny sos w stylu winegret.

Placki z tartych ziemniaków

Przepisy na dania z ziemniakami

Zaskoczeniem dla niektórych może być to, że proste danie z ziemniaków może być…na słodko! Karmelizowane placki z purée owocowym, to szybkie danie, które wprawi w zdumienie każdego. Drobno utarte ziemniaki mieszamy z jajkami i delikatnie doprawiamy solą. Smażymy po około 3 minuty z obu stron, po czym posypujemy niewielką ilością cukru i pozwalamy się mu skarmelizować. Truskawki lub maliny (albo inne owoce) dokładnie rozgniatamy (w przypadku malin możemy przetrzeć je przez sitko, aby pozbyć się pestek) dodajemy cukier. Do purée z truskawek (lub generalnie ze słodkich owoców) można jeszcze wlać parę kropel soku cytrynowego. Placki podajemy polane purée owocowym.
Następny pomysł na szybkie danie z ziemniakami to gniecione ziemniaki z piekarnika. Mniejszej wielkości ziemniaki myjemy i gotujemy. Po ugotowaniu rozkładamy w odstępach na blasze i rozgniatamy każdy z nich (na przykład dnem szklanki). Następnie obieramy kilkanaście ząbków czosnku, wrzucamy do małego garnka, zalewamy oliwą i prażymy. Kiedy czosnek jest już ładnie uprażony, wyjmujemy go do miseczki, przyprawiamy solą (można też dodać ostrą paprykę lub chili, jeśli ktoś lubi na ostro) dolewamy trochę oliwy z prażenia i mieszamy, rozgniatając dokładnie czosnek. Sosem, który powstanie smarujemy ziemniaki leżąca na blasze i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku.
W takim zestawieniu nie może zabraknąć przepisu na zupę ziemniaczaną. Nie taką zwykłą, do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni, ale gęstą i treściwą saksońską wersję tej zupy. Boczek pokrojony w kostkę podsmażamy. Ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i cebulę obieramy, kroimy na dość małe kawałki i wszystko również podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, można też dodać jałowiec) i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu wyjmujemy liście laurowe i miksujemy całość. Przyprawiamy do smaku, posypujemy usmażonym boczkiem i majerankiem.
Powyższe przykłady pokazują, że przepisy na dania z ziemniakami, to nie tylko frytki czy gotowane ziemniaki do kotleta. Można je przyrządzić na dziesiątki sposobów i zawsze będą wspaniałą częścią każdego posiłku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *