Pomidor – król przypraw, warzyw i nie tylko

Pomidor jest to warzywo najczęściej używane w przetwórstwie owocowo- warzywnym. Tak naprawdę z pomidora możemy zrobić wszystko począwszy od soku pomidorowego, przecieru, pasty, chutney’u przez zupy, sosy, a skończywszy na ketchupie czy pomidora pod postacią lekko usmażoną, uprażoną czy po prostu ugotowaną.

Do czego wykorzystujemy pomidora?

„Addio pomidory, addio ulubione” – jak śpiewał Kabaret Starszych Panów obrazuje chyba najlepiej jak często brak nam smaku pomidorów, szczególnie zimą. I chociaż możemy spotkać przecież najróżniejsze odmiany pomidorów hiszpańskich, greckich czy włoskich w naszych sklepach tęsknimy za smakiem pomidorów nieszklarniowych, które dojrzewają w pełnym słońcu. Właśnie takie pomidory nadają się najlepiej na różnego rodzaju przetwory takie jak choćby ketchup. Sos pomidorowy często przeistacza się w najlepszy ketchup po dodaniu odpowiednich ilości pomidorów. Często jego bazą jest koncentrat pomidorowy lub dobrej klasy sos pomidorowy.

Pomidor skomercjalizowany

Popularyzacja pomidorów to proces, który został zapoczątkowany jeszcze w XVIII wieku. Koncerny, które zaczęły przetwarzać pomidory i tworzyć z nich flagowe produkty typu ketchupy przyczyniły się do rozwoju przemysłu typu fast- food.

I tak powstały różne warianty sosu pomidorowego, które są dziś dodawane do niemal wszystkich potraw. Pierwszą i chyba najbardziej kojarzącą się z ketchupem przekąską są frytki. Połączenie ketchupu z frytkami to majstersztyk smakowy. Najczęściej chrupiące lekko wysmażone gorące frytki są podawane właśnie z ketchupem. Stąd idea powstawania różnych ketchupów do frytek. Ketchup do frytek ma przede wszystkim podkreślać smak zapiekanego ziemniaka. A skoro już mówimy o zapiekanym ziemniaku, kolejną potrawą, którą trudno sobie wyobrazić bez keczupu jest zapiekanka. Zapiekanka to potrawa wielowariantowa, tak naprawdę możemy do niej dodać wszystko, od pomidorów, cebuli, mięsa, sera a skończywszy na różnego rodzaju dodatkach. Ketchup do zapiekanek to kolejna wariacja na temat standardowego sosu pomidorowego. Zapiekankowy ketchup może też być uniwersalnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju przekąsek.

Świeże pomidory, ketchup i ciasto do pizzy

Pomidor orientalny

Pomidor to warzywo, które gości niemal w każdej kuchni. Orientalna kuchnia to przede wszystkim spopularyzowany kebab. Kuchnia wschodu charakteryzuje się mocnym, wyrazistym, ostrym smakiem i różnymi pochodnymi curry, imbiru i nie tylko. Dlatego nie dziwne, że pomidor pod postacią ketchupu do kebabu jest również stosowany w kuchni. Rzadko kto wyobraża sobie kebab bez ketchupu. Najlepszy ketchup kebabowy musi być przede wszystkim wyrazisty w smaku, doprawiony szczyptą kurkumy, curry, czosnku.

Podobnie jest z daniami z grilla. Dania z grilla wymagają odpowiedniej oprawy. A podstawą takiej oprawy są różnego rodzaju sosy, dipy i ketchupy. Ketchup do grilla podobnie jak kebabowy musi podkreślać smak określonych potraw. Grillowy ketchup to częsta propozycja producentów przetworów w dwóch wariantach ostrym i łagodnym.

Pizza pomidorem stoi

Ostatnia ale nie najgorsza potrawa, która nie może się obejść bez pomidorowego smaku jest pizza. Symbol Włoch, który jest znany i uwielbiany na całym świecie tworzy parę idealną z ketchupem. Dobry ketchup do pizzy to taki, którego smak jest przesiąknięty mieszanką ziół połączonych z charakterystycznym smakiem pomidora. Zwykle najlepszym ketchupem do pizzy okazują się być warianty włoskie.

Kluczem do podkreślenia smaku jakiejkolwiek potrawy jest dobry przecier lub sos pomidorowy. Jeśli użyjemy pomidorów, które są wysokiej jakości każda potrawa lub przyprawa pomidorowa będzie wyśmienita.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *