Kuchnia grecka – przepisy, które warto wypróbować

Każdy, kto odwiedził Grecję, wie jak bardzo otwarci na innych i bezpośredni w kontaktach z ludźmi są Grecy. A jeszcze bardziej typową cechą dla Greków, jest gościnność. Odwiedzając greckie domostwo, spodziewaj się ciepłego przyjęcia, szczerości, prezentów, oznak przyjaźni i – przede wszystkim – suto zastawionego stołu z masą pyszności. Kuchnia grecka zyskuje w ostatnich latach dużą popularność na całym świecie, głównie za sprawą zdrowych i świeżych składników, które wykorzystuje.


Kuchnia grecka – charakterystyka

Tradycyjne potrawy greckie opierają się na świeżych, zdrowych i naturalnych składnikach. Bogactwo regionu we wspaniałe ryby, warzywa jak pomidory, czosnek czy papryka, wyśmienite wina, wybór aromatycznych ziół i dodatków, takich jak orzechy, migdały i liście winorośli, pozwala na tworzenie przepysznych potraw. Nie można oczywiście też zapomnieć o dwóch najbardziej charakterystycznych produktach pochodzących z Grecji: oliwa z oliwek i ser feta. Oliwa tłoczona na zimno ze wspaniałych greckich oliwek, stosowana do sałatek, sosów czy smażenia na niej mięs i warzyw. Ser feta, wywodzi się z Grecji właśnie i tylko ten produkowany tutaj jest oryginalnym serem feta. Produkowany z mleka owczego (czasem z niewielkim dodatkiem mleka koziego), dojrzewa minimum 3 miesiące, nie zawiera substancji konserwujących i jest jednym z najpopularniejszych greckich specjałów.
Dania kuchni greckiej są proste, nie wymagają dużej ilości składników, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Czasem nawet kilkanaście minut wystarczy, żeby przyrządzić pyszne greckie danie. Tradycyjne potrawy greckie opierają się często na rybach lub owocach morza, gdyż to są najłatwiej dostępne tam rodzaje mięs. Mięsa typu baranina czy drób, pojawiały się raczej od święta. Oczywiście kuchnia grecka nie jest taka sama w każdej części kraju. Ile regionów, tyle najchętniej używanych produktów i zwyczajów. Niektóre regiony używają większej ilości przypraw, a inne bardziej preferują ryby niż inne gatunki mięsa. Z dodatków do dań, najchętniej używa się tam ryżu lub chlebków pita.

Przepisy kuchni greckiej


Chyba najbardziej znanym w Polsce greckim daniem jest gyros. Często jest mylony z bodajże najpopularniejszym w naszym kraju fast foodem, czyli z kebabem. Rzeczywiście – te dwa dania mają ze sobą sporo wspólnego, ale są pomiędzy nimi bardzo znaczące różnice. Najważniejszą są przyprawy używane do doprawiania mięsa. Gyros (przyrządzany najczęściej z mięsa wieprzowego, rzadziej z drobiowego lub baraniny) przyprawiany jest czosnkiem, papryką słodką, oregano i/lub rozmarynem. Kebab, wywodzący się z Turcji musi zawierać kolendrę i kmin rzymski. Popularnie gyros podaje się z plackiem pita, sosem (np. tzatziki, który co prawda pochodzi z Turcji, ale w Grecji jest bardzo rozpowszechniony) i warzywami, np. czerwoną cebulą, świeżym ogórkiem lub kukurydzą. Drugą wersją jest sałatka gyros, bez pity, ale z większą ilością warzyw i sosu.
Wspomniany wyżej sos tzatziki, powstały w Turcji, przyjął się w Grecji do tego stopnia, że przez wielu uważany jest właśnie za grecki przysmak. Jogurt, odrobina świeżego czosnku, zioła (mięta lub koperek), sól i pieprz i świeży ogórek, drobno starty lub pokrojony. Do smaku dodajemy też trochę oliwy z oliwek. Pasuje do wszystkiego – od pieczywa, poprzez warzywa po mięsa – grillowane czy smażone. Odświeża i dodaje smaku każdej potrawie.
Kolejnym przykładem dania kuchni greckiej jest moussaka. Ze względu na podobieństwo użytych składników, może kojarzyć się z włoskim lasagne. Mięso mielone, sos beszamelowy, pomidory, starty żółty ser – to cechy wspólne tych dań. W mousacce jednak nie używa się makaronu. Kolejne warstwy farszu przekłada się podsmażonym bakłażanem, a wierzch polewamy sosem i posypujemy serem. Moussaka może być również daniem wegetariańskim, mięso możemy zastąpić ziemniakami lub soczewicą i większą ilością bakłażana.

Spanakopita ze szpinakiem i serem feta

Przepisy kuchni greckiej to również dania z różnego rodzaju ciast. Bardzo ciekawym przykładem może być spanakopita. Bazą dla niej jest ciasto filo, w które zostaje zawinięty farsz składający się ze szpinaku, jajek, sera feta, czosnku koperku i oliwy. Upieczone w piekarniku, zachwyca chrupiącą skórką i pysznym aksamitnym farszem wypełniającym wnętrze.
Kolejnym daniem opartym na cieście, jest baklava. Jej prawdziwe pochodzenie nie jest całkowicie ustalone, natomiast przypisują je sobie Grecy, Turcy i kilka innych krajów bałkańskich. Jest to bardzo słodki deser, najczęściej robiony również z ciasta filo, przełożonego orzechami lub migdałami wymieszanymi z miodem albo cukrem. Po upieczeniu ciasto kroi się na mniejsze kawałki i polewa dużą ilością słodkiego syropu.
Dania kuchni greckiej to również zupy. Bardzo popularna w Grecji, a mniej znana w reszcie świata jest fasolada. Całkowicie wegetariańskie danie, oparte na białej fasoli i oliwie z oliwek. Wzbogacona pomidorami, cebulą, marchwią, selerem lub liśćmi laurowymi i doprowadzona do perfekcji świeżymi ziołami, jak majeranek lub tymianek.
Te kilka przykładów przepisów kuchni greckiej, to tylko wierzchołek góry lodowej. Greckie specjały dają niesamowite możliwości tworzenia szybkich i prostych, ale przede wszystkim smacznych i zdrowych dań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *