Ketchup, keczup – od pomidora do historii

Historia keczupu sięga XVII wieku. Możemy przyjąć, że właśnie wtedy odkryto dziś znany pod nazwą ketchup, który początkowo był zwykłą zaprawą do potraw rybnych, używaną przez Chińczyków. Niedługo później receptura zawitała do Europy, gdzie została zaadaptowana przez Brytyjczyków. W 1690 r. została wymyślona nazwa catsup, później ketchup oraz zostały dodane pomidory, które na początku nie były składnikami przepisu. Zyskując barwę i smak, zyskał także nową nazwę – ketchup.

Pomidory rządzą!

Pomidor to warzywo, które w znaczeniu botanicznym jest owocem. Kontrowersja wokół klasyfikacji pomidorów nie przeszkadza im w byciu jednymi z najpopularniejszych czerwonych warzyw używanych i przetwarzanych w wielu potrawach. Pomidory występują w wielu postaciach:

  • pomidory suszone,
  • pomidory w zalewach różnego typu,
  • smażone pomidory,
  • pomidory w przecierach,
  • pomidory w sosach do pizzy,
  • sos pomidorowy do potraw,
  • ketchup z pomidorów,
  • koncentrat pomidorowy,
  • pomidor w zupie czyli pomidorówka,
  • pomidory jako składniki różnych potraw.

Oto krótka lista, która tylko przybliża nam na ile sposób wykorzystujemy pomidory i w jakich potrawach możemy je spotkać. Co ważniejsze, jednym z najpopularniejszych produktów z pomidorów jest ketchup. Na rynku działa wielu producentów ketchupów, jednak każdy z nas ma swój ulubiony ketchup. Po czym poznać najlepszy ketchup?

Świeże pomidory i ketchup

Pizza, frytki, kebab, grillowanie – ketchup niezbędny!

Rzadko kto wyobraża sobie grillowanie bez odpowiedniej ilości ketchupu. Podobnie mało kto z nas odmówi polania ketchupem frytek, dodaniem go do pizzy czy zapiekanek. Ketchup to jedna z najszybszych przypraw w płynie, która zmienia i nadaje odpowiedniego smaku każdej potrawie.

Ketchupem płynąca kraina

Na półkach spotykamy wiele przetworów pomidorowych – sosy pomidorowe, koncentraty i najważniejszy – ketchup. Wielu polskich producentów co roku wypuszcza nowości smakowe. Konsumenci, czyli każdy z nas, z łatwością może ocenić, który ketchup jest smaczniejszy, lepszy. Kotlin to jedna z najpopularniejszych marek, które możemy spotkać na półkach. Co roku wprowadza na rynek kolejne nowości. Jak na to reagują konsumenci? Polscy konsumenci są przyzwyczajeni do dobrego smaku ketchupów. W tym roku, według badań, Kotlin znalazł się na 3 pozycji wśród najlepszych ketchupów. Producent nie próżnuje wprowadzając nowości na rynek i przyciągając nowych klientów. W tym roku absolutnym przebojem okazał się ketchup o smaku pomidorów malinowych, który jest pierwszym tego typu produktem Kotlina. Oprócz tego w ofercie znajdziemy ketchup z piekła rodem, grillowy w dwóch wariantach, ziołowy do pizzy, czosnek-bazylia, tworzący idealną kompozycje smakową z pomidorami, czy ketchup hot dog. Ten ostatni to przebój dedykowany do frytek, zapiekanek.

Ketchup to przyprawa uniwersalna. U progu sukcesu stoją pomidory. Zanim wybierzemy ketchup czy to na grill, czy do kebabu, warto sprawdzić co kryje się w każdym z nich czytając skład.

Jedna myśl na temat “Ketchup, keczup – od pomidora do historii

  • 24 lipca 2020 o 08:42
    Permalink

    Mmm…ketchup. Już mi ślinka cieknie. To fakt – nie znam domu, gdzie by go nie było.

    Odpowiedz

Skomentuj Witek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *