Grillowanie – hobby każdego Polaka

Grillowanie to przyjemne spędzanie czasu wolnego. Gotowanie na świeżym powietrzu w towarzystwie znajomych i rodziny, a nie w tradycyjnej kuchni to coś, co kocha każdy z nas. Dania zrobione na grillu znacznie się różnią od dań przyrządzonych na co dzień, smażonych czy duszonych. Do przygotowania potraw na grillu nie używa się tłuszczu, co pomniejsza ich wartość kaloryczną. Na grillu można także zrobić własną pizzę, domowego kebaba czy hot doga, wystarczy trochę kreatywności i odpowiednich dodatków.

Smaczne grillowanie

Do grillowania używamy mięsa, drobiu, ryb, a także warzyw (papryki, cebuli, cukinii, pieczarek). Mięso obowiązkowo musi być świeże i dobrej jakości. Dobrym sposobem jest zamarynowanie mięsa przed grillowaniem, będzie wtedy smaczniejsze. Taką marynatę można przyrządzić samemu, wystarczy połączyć ze sobą pół szklanki oliwy z ulubionymi ziołami i dwoma łyżkami przecieru pomidorowego. Do przyrządzenia pizzy posłużą nam koncentraty pomidorowe i sosy do pizzy. Przygotowane dania z grilla najchętniej zjadamy z dodatkiem ketchupu, musztardy i różnych dipów z dodatkiem bazylii i ostrej papryki.

Bardzo smaczne są warzywa z grilla. Królową będzie tutaj cukinia, którą można przyrządzić na bardzo różne sposoby, a ze względu na dobrane do niej dodatki i zioła, zawsze będzie smakowała inaczej. Dobrym pomysłem będzie też ziemniak z farszem z boczku i cebuli, wystarczy wydrążyć ziemniaka, wymieszać masę, zawinąć w folię i poczekać, aż się zrobi – pychota!

Z grilla można także przyrządzić deser: najlepiej do tego sprawdzi się banan, którego nie obieramy, a nacinamy, a do powstałego otworu, wkładamy gorzką czekoladę, która poprzez ciepło rozpłynie się. Gotowy banan będzie miał czarną skórkę. Tak zwieńczona uczta na pewno wywoła uśmiech u każdego grillowicza.

Najlepszy ketchup

Ile osób, tyle opinii. Każdy z nas lubi różnego rodzaju ketchupy i dobrze! Na szczęście w sklepach znajdziemy tak różnorodne dodatki do grilla, że każdy znajdzie coś dla siebie. Dla dzieci najlepiej sprawdzi się ketchup łagodny, który nie podrażni ich żołądka. Dla lubiących nieco ostrzejsze smaki sprawdzi się ketchup ostry. Natomiast ci, którzy szukają wrażeń i bardzo lubią pikantne potrawy wybierają ketchup bardzo ostry, tzw. piekielny. Innym rodzajem są ketchupy z dodatkiem ziół, najczęściej bazylii. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju ketchup wybierzemy, ważne by jego skład był naturalny, bez sztucznych dodatków.

Amatorzy gotowania natomiast na pewno sięgają po pomidory i sami stworzą swój ketchup. Najprostszy przepis zawiera: od 1,5 do 2 kg pomidorów, 100 ml octu jabłkowego, ok. 3 łyżki stołowe cukru, 1 średnia cebula, 2-3 ząbki czosnku oraz przyprawy: sól, pieprz.

Jedna myśl na temat “Grillowanie – hobby każdego Polaka

  • 18 lipca 2020 o 12:48
    Permalink

    Mięsko, warzywa i ketchup – najlepsze połączenie. Narobiliście mi smaka – dziś robię grilla!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *